fallback

Путин се зае с водката

Поскъпването й води до увеличаване на контрабандата, която е по-вредна за здравето, посочи руският президент

19:53 | 26.12.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Руският президент Владимир Путин е наредил на правителството да овладее покачването на цените на водката, докато се бори да запази популярността си на фона на влошаващата се икономическа криза, съобщава Ройтерс.

Путин е заявил на среща с представители на правителството и областни управители, че скъпата водка насърчава производството на контрабанден алкохол, който носи по-големи рискове за здравето на хората, отколкото легалния.

Русия е изправена пред най-тежката икономическа криза от 1998 г., когато страната девалвира рублата и спря да обслужва дълга си. Популярността на Путин се основава отчасти на репутацията му да осигурява просперитет и стабилност.  "Поскъпването на водката води единствено до увеличаване на потреблението на контрабанден алкохол“, каза Путин, който е известен с насърчаване на здравословния начин на живот. "Мисля, че съответните структури (държавни органи), трябва да помислят за това", добави той. Според проучване, проведено от водещи международни университети миналата година, една четвърт от всички руски мъже умират преди да достигнат 55 г., като любовта към алкохола - особено водката - е отчасти отговорна. Регулираната от правителството минимална цена на водката на дребно се е увеличила с около 30 на сто спрямо миналата година до 440 рубли (около 8 долара) за литър. Русия е в процес на затягане на регулациите за производителите на водка и бира, като руската Synergy, полската CEDC и датската пивоварна Carlsberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:46 | 11.09.22 г.
fallback